Dłonie to najważniejsze narzędzie każdego pracownika. Jednocześnie są one bardzo wrażliwe i nieustannie narażone na działanie różnych czynników zewnętrznych. Nie jest trudno o ich przypadkowe zranienie. Dlatego tak duże znaczenie mają odpowiednie środki ochrony indywidualnej. Jakie rękawice ochronne wybrać? Sporo zależy od środowiska pracy.
Podstawowe zagrożenia związane z ochroną dłoni
Ludzkie dłonie są przez cały czas narażone na stłuczenia, przecięcia, poparzenia czy otarcia. Niektóre z tych zdarzeń mogą mieć niestety nieodwracalne skutki. Niezwykle ważny jest więc wybór odpowiednich rękawic ochronnych, które spełniają normy europejskie.
Podstawową normą dla rękawic ochronnych jest norma EN420. Określa ona podstawowe wymagania dla rękawic wykonanych w I kategorii ochrony, a więc rękawic stosowanych w warunkach niskiego ryzyka. W wielu zakładach pracy wciąż wykonuje się wiele ręcznych prac. To spowodować może poważne obrażenia. Zagrożenia mechaniczne reguluje europejska norma EN 388.
Rękawice wykonane w tej normie to rękawice zaliczane do II kategorii ochrony. Stosowane są do prac o średnim ryzyku uszkodzenia.
Jakie rękawice ochronne wybrać? Podstawowe rodzaje
W jakie rękawice ochronne warto zainwestować? Każdy typ jest przeznaczony do nieco innego zastosowania. Nie można jednak zapominać o tym, że liczy się zawsze również komfort użytkowania.
1. Rękawice chroniące przed przepięciem zapewniają wysoki stopień odporności na zagrożenia mechaniczne. Produkowane są często z przędzy technicznych i włókien metalowych. To często rękawice bezszwowe, ale wyposażone we wzmocnienia. Często bywają powlekane. Zapewniają wysoką odporność na całej swojej powierzchni.
2. Rękawice chroniące przed wysoką i niską temperaturą to dość rozbudowana kategoria rękawic ochronnych. Rękawice chroniące przed zimnem sprawdzają się doskonale w chłodniach. Można po nie sięgać także zimą. Rękawice chroniące przed wysoką temperaturą są odporne na iskry czy płomienie. Mogą, ale nie muszą być powlekane. Zapewniają one ochronę termiczną nawet przy bardzo wysokiej temperaturze.
3. Rękawice spawalnicze muszą zapewniać dobrą izolację i być odporne na małe rozpryski roztopionego metalu. Sporo zależy tutaj od wykorzystywanej metody spawania.
4. Rękawice przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą być jednorazowe, ale nie jest to norma. Są to rękawice, które mogą mieć kontakt z produktami spożywczymi. Nie powodują bowiem ich zanieczyszczenia. Są dość wytrzymałe i nie ograniczają zręczności.